Tenniskyynärpää (tunnetaan myös nimellä lateraalinen epikondyliitti) on kyynärpään alueelle ilmenevä kiputila, joka johtuu toistuvasta rasituksesta ja ylirasituksesta. Vaikka nimi viittaa tennikseen, tenniskyynärpää voi vaivata myös muita henkilöitä, kuten erityisesti käsiin ja ranteisiin kohdistuvia töitä tekeviä (esim. muut urheilijat, rakennusalan työntekijät, tarjoilijat, toimistotyöntekijät). Vaivan ytimessä on kyynärvarren lihasten ja jänteiden ärsytys, joka ilmenee kipuna kyynärpään ulkosyrjällä. Myös lihasten heikkous ja jäykkyys on ominaista tenniskyynärpäälle, ja voi ilmetä esimerkiksi haasteina päivittäisissä tai puristusvoimaa vaativissa askareissa, kuten kevyidenkin esineiden nostamisessa.
Miten tenniskyynärpäätä hoidetaan?
Koska tenniskyynärpää johtuu rasituksesta, ensimmäisenä on tärkeintä löytää ongelman juuri, eli rasituksen aiheuttava tekijä tai tietty liikerata. Tätä liikerataa on syytä välttää ja antaa kädelle lepoa sekä tarpeen mukaan kylmähoitoa, kunnes pahin kiputila on selätetty. Tämän jälkeen tenniskyynärpään hieronta sekä lihasten venyttely ja vahvistaminen auttaa palautumisessa. Hoitoon olisi hyvä hakeutua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa oireiden alettua, jotta rasitus ei kroonistu.
Mitä on tenniskyynärpään hieronta?
Tenniskyynärpään hieronta on manuaalinen hoitomuoto, joka on osoittautunut tehokkaaksi menetelmäksi tenniskyynärpään hoidossa useista syistä. Se edistää verenkiertoa ja auttaa siten tuomaan ravinteita ja happea vaurioituneille kudoksille. Hieronta myös rentouttaa lihaksia ja lievittää niiden jännitystä, mikä voi auttaa vähentämään kipua ja parantamaan liikeratoja.
Parhaiden mahdollisten tulosten saavuttamiseksi tenniskyynärpään hieronnassa oleellista on oikeiden tekniikoiden käyttö. Hierontaterapeutti tai fysioterapeutti arvioi yksilöllisesti asiakkaan tilanteen ja siihen soveltuvat tekniikat. Esimerkkejä tenniskyynärpään hieronnassa käytetyistä tekniikoista ja vaiheista ovat syväkudoshieronta, triggerpistekäsittely ja lihaskalvohieronta. Hieronta keskittyy erityisesti kyynärvarren lihasten, kuten kyynärvarren ojentajien, ympärille. Myös kylmä- tai lämpöhoitoa voidaan käyttää hieronnan yhteydessä. Kylmähoito vähentää tulehdusta ja turvotusta, kun taas lämpöhoito rentouttaa lihaksia ja edistää verenkiertoa.
Miksi valita VSFisio?
On ehdottoman tärkeää, että tenniskyynärpään hierontaa suorittaa ammattilainen, kuten hieroja tai fysioterapeutti, joka tuntee oikeat tekniikat ja osaa sovittaa hoidon yksilöllisiin tarpeisiin. VSFisio tarjoaa asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä tenniskyynärpään kuntoutus,- ja hierontaohjelmia, jotka perustuvat tarkkaan tietoon ja käytännön kokemukseen. Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika ammattilaisten hoitoon.