Fysioterapeutti Valtteri Saukkonen (AMK, TMD) tarjoaa purentafysioterapiaa Helsingissä.
Soita ja varaa aika:
Purentafysioterapia Helsinki
Purentaelimistön toimintahäiriöiden fysioterapia auttaa purentaelimistön toimintahäiriöissä eli TMD (Tendomandibular Disorders), jonka tyypillisiä oireita ovat leukanivelten ja puremalihasten kipu, suun avaamisen tai sulkemisen vaikeus sekä alaleukaluun liikehäiriöt. Näiden oireiden lisäksi voi esiintyä myös päänsärkyä, kasvokipua ja korvakipua.
TMD-vaivat ovat hyvin tyypillisiä ja tilastojen mukaan noin 7-9% suomalaisista tarvitsee lääkinnällistä kuntoutusta vaivan vuoksi. Vaivat ovat tyypillisimpiä naisilla ja niitä esiintyy eniten 30-50 vuoden iässä.
Tyypillisiä piirteitä TMD vaivoissa ovat toispuoleisuus ja se, että kipu on usein voimakkainta aamulla. Kipua yleensä kuvataan jomottavaksi, tylpäksi ja häiritseväksi. TMD oireita voivat laukaista kylmyys, pureskelu ja veto. TMD voi olla nivelperäistä, lihasperäistä tai se voi olla molempien yhdistelmä.
Mitä TMD fysioterapia sisältää?
- Alkukartoitus sisältää tutkimisen ja testauksen, joiden avulla selvitetään lihaksien ja leukanivelen liikkuvuutta ja rajoitteita.
- Asiakkaan tutkimisen jälkeen hoitomenetelmiksi valikoituvat ne, jotka palvelevat asiakasta parhaiten.
- Manuaalinen hoito sisältää hierontaa, nivelen traktioita eli vetohoitoa ja muita manuaalisen terapian menetelmiä, joilla pyritään vähentämään lihasten jännitystä, lisäämään nivelten liikkuvuutta ja vaikuttamaan kivun vähentymiseen.
Soita ja varaa aika:
Mitä purentaelimistön toimintahäiriöiden fysioterapiassa tehdään?
Purentaelimistön toimintahäiriöiden fysioterapia on asiakaslähtöistä, sillä fysioterapiakäynti alkaa asiakasta haastattelemalla ja tutkimalla. Käynnin aikana hoidetaan kireitä lihaksia hieronnalla ja muulla pehmytkudoskäsittelyllä. Jos vaiva on leukanivelperäistä, hoidetaan myös niveltä.
Asiakkaan kanssa käydään suullisesti läpi, mitä asioita tulee nyt hoitojen aikana välttää ja keskustellaan mahdollisista mieltä askaruttavista asioista liittyen kipuihin ja jäykkyyksiin. Fysioterapiassa keskitytään korjaamaan myös ryhtiä erilaisin harjoittein, koska huono ryhti vaikuttaa alaleukaluun asentoon ja myös hammaskontaktiin.
TMD fysioterapia hoidolla saadaan helpotusta leukanivelen kiputiloihin ja purentaan liittyviin toimintahäiriöihin. Hoidon tavoitteena on vaikuttaa: kipuun, liikkuvuuteen ja ryhtiin. Toisinaan kipua ja jäykkyyttä voi aiheuttaa välilevyperäiset ongelmat. Välilevyperäiset ongelmat voivat aiheuttaa suun avaamisen vaikeutta, nivelääniä ja kipua. Alta pääset lukemaan lisää välilevyperäisistä ongelmista.
TMD-hoito
Purentaelimistön toimintahäiriöiden fysioterapia auttaa, sillä TMD:n hoidon ennuste on yleensä hyvä. Potilaan informoiminen, omahoito-ohjeiden antaminen, kipulääkkeet ja purentakiskon valmistaminen ovat suositeltavia ensi vaiheen hoitomuotoja. Lisäksi voidaan käyttää alaleuan liikeharjoituksia ja fysioterapeuttisia ja kognitiivisia hoitomuotoja. Vain noin 10–15 %:ssa tapauksista tarvitaan vaativampia, erikoissairaanhoitoon kuuluvia toimenpiteitä, kipuklinikan konsultaatioita tai kirurgista hoitoa.
TMD-oireet ja hammaslääkäri
Purentaelimistön toimintahäiriöiden fysioterapia auttaa, mutta sen lisäksi, hammaslääkärissä on hyvä käydä TMD-oireiden vuoksi. Hammaslääkärissä pystytään mm. teettämään purentakisko, jolla on yleensä positiivisia vaikutuksia suun terveyteen. Hammaslääkärissä on hyvä myös poissulkea purentavirheet, jotka voivat aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä.
Mitä on bruksaus?
Bruksaus eli narskuttaminen tai hampaiden yhteen pureminen voi aiheuttaa edellä mainittujen oireiden lisäksi kaulan alueen ja niska-ja hartiaseudun jäykkyyksiä ja kiputiloja. Bruksaus voi aiheuttaa lihasjäykkyyksiä purentaelimistöön, jotka voivat aiheuttaa heijastekipua hampaisiin. Jos hammaslääkärissä ei löydy selittävää tekijää hampaiden särkemiselle, on hyvä pitää mielessä lihasjäykkyyksien rooli oireiden taustalla. Hampaiden narskuttaminen voi aiheuttaa myös kipua korvan alueella. Erityisesti päännyökkääjälihaksen (M.Sternocleidomastoideus) jäykkyydet voivat aiheuttaa säteilevää kipua korvan alueella. Ohimolihas (M.Temporalis) voi jännittyessään aiheuttaa kipuilua ohimon alueella. Kyseisen lihaksen tehtävä on nostaa alaleukaa painaen sitä yläleukaa vasten. Kyseisellä lihaksella onkin oleellinen rooli hampaiden yhteen puremisessa.
Mikä aiheuttaa bruksismia?
Psykososiaalinen stressi ja ahdistus, neurokemialliset mekanismit, geneettiset tekijät ja ulkoiset tekijät ovat yleensä taustalla. Ulkoisia tekijöitä ovat mm. tupakointi, runsas alkoholin ja kofeiinin käyttö.
Välilevyperäiset ongelmat
Välilevy sijaitsee leukanivelen luisten rakenteiden välissä. Välilevyn tehtävänä on suojata leukanivelen luisia rakenteita pehmentämällä pintojen liikkeitä ja vähentämällä leukanivelen hankaavia voimia. Leukanivelen voi naksua tai lonksua suuta avatessa tai suljettaessa. Tyypillinen syy tähän on leukanivelen välilevyn palautuva sijoiltaanmeno. Välilevyn mennessä sijoiltaan, se yleensä luiskahtaa nivelen etupuolelle. Välilevy yleensä palautuu kuitenkin oikealle paikalle. Suuta pidettäessä kiinni, välilevy on pois sijoiltaan ja suuta avatessa se menee paikoilleen. Leukanivelen naksahduksia voivat aiheuttavat myös leukanivelen venyneet ligamentit ja leukanivelen kulumat. Nämä ovat kuitenkin harvinaisempia syitä.
Mikä aiheuttaa rahinan?
Tavallinen syy leukanivelen äänelle, rahinalle on nivelrikko. Leukanivelen nivelrikko, osteoartroosi on usein seurasta leukanivelen välilevyn sijoiltaanmenosta. Leukanivelen välilevyn mennessä sijoiltaan, nivelpinnat hankaavat toisiaan vasten, aiheuttaen kulumista niveleen. Viimeiseksi tapahtuu se, että leukanivelen luiset rakenteet hankaavat toisiaan vasten, jonka seurauksena syntyy rahinaa suuta suljettaessa ja avatessa.
Palautumaton leukanivelen välilevyn sijoiltaanmeno
Joskus leukanivelen välilevy voi mennä sijoiltaan ja se ilmenee suun avautumisen rajoitteena. Tyypillisesti välilevy luiskahtaa nivelen etupuolelle. Palautumattomassa leukanivelen välilevyn sijoiltaanmenossa, välilevy ei palaudu paikoilleen suuta avatessa vaan jää nivelen etupinnalle. Välilevy rajoittaa tällöin nivelen liikettä ja suu ei aukea normaalisti, symmetrisesti. Tyypillisiä oireita ovat suun avaamisen vaikeus ja lisäksi alaleuan kiertyminen sille puolelle, jossa välilevy on mennyt pois sijoiltaan. Alaleuan eteen työntäminen aiheuttaa yleensä kipua. Fysioterapeuttisessa hoidossa yritetään reponoida välilevy takaisin paikoilleen manuaaliterapian avulla. Välilevyn palauttaminen takaisin sijoilleen ei aina onnistu, varsinkin jos sijoiltaanmenosta on kulunut pitkä aika. Pterygoideus lateralis lihas kiinnittyy välilevyyn. Kiristynyt lihas voi vaikuttaa välilevyn toimintaan epäsuotuisalla tavalla. Lihaksen rentouttaminen usein vaimentaa ääniä (naksuminen ja lonksuminen) ja vähentää paineen tunnetta lihaksessa.
Harjoitukset asiakkaalle
Jos vaivat johtuvat leukanivelen palautuvasta välilevyn sijoiltaanmenosta, annetaan asiakkaalle harjoituksia, jotka vähentävät leukanivelen lonksumista ja naksumista.
VSFysion toimipiste
VSFysion toimipiste sijaitseen Helsingin keskustassa Kampissa, Etu-Töölön ja Hietalahden välissä. Osoitteemme on Malminkatu 36, 00100 Helsinki.
Artikkeleita aiheesta
- Helsingin Sanomat: Purentaelimistö kuntoon
Varaa aika tai ota yhteyttä ja kysy lisää!
Helpoin tapa varata aika purentaelimistön toimintahäiriöiden fysioterapiaan on meidän ajanvaraussivumme kautta, soittamalla +358 45 857 2450 tai laittamalla sähköpostia info@vsfysio.fi.
Jos haluat kysyä lisää purentafysioterapiasta Helsingin alueella ota rohkeasti yhteyttä! Voit tutustua henkilökuntaamme täällä.