VSFysio Valtteri Saukkonen Fysioterapeutti Koulutettu Hieroja

Jäätynyt Olkapää – Hoito-opas

Mikä aiheuttaa jäätynyttä olkapäätä?

Jäätynyt olkapää, tunnetaan myös adhesiivisena kapsuliittina, on tila, jossa olkanivelen liikkuvuus vähenee ja kipu lisääntyy. Vaikka tarkan syyn selvittäminen voi olla haastavaa, on yleisesti tiedossa, että nivelkapselin paksuuntuminen ja kiinnikkeiden muodostuminen ovat keskeisiä tekijöitä tämän vaivan kehittymisessä.

Jäätyneen olkapään oireet ja hoito

Olkapään kipu ja jäykkyys ovat tyypillisiä oireita, jotka voivat vaikeuttaa päivittäisiä toimintoja ja yöunia. Kivun ja jäykkyyden hallinta on ensisijainen tavoite, ja se voidaan saavuttaa lääkityksen, kylmähoidon ja varovaisen liikkeen avulla.

Kuntoutus ja harjoittelu

Kuntoutus on avainasemassa jäätynyttä olkapäätä hoidettaessa. Aikaisemmin mainitsemani harjoitukset, kuten pendel-liike ja loitonnus kepillä, ovat olennaisia liikkuvuuden palauttamisessa. Fysioterapeutin ohjauksessa tehty yksilöllinen harjoitusohjelma on usein välttämätön, jotta kuntoutus sujuu oikein.

Jäätyneen olkapään paranemisprosessi

Paraneminen on usein hidasta, ja asiakkaan on oltava kärsivällinen. Jäätynyt olkapää kulkee tyypillisesti kolmen vaiheen kautta: 1) kipu 2) jäykkyys ja 3) paraneminen. Kunkin vaiheen hoito on räätälöitävä yksilöllisesti ottaen huomioon asiakkaan oireet ja tarpeet.

Jäätynyttä olkapäätä hoidetaan pitkäjänteisesti, ja kuntoutusprosessi voi kestää 1-3 vuotta.

VSFysio – Apsui olkapään hoidossa

Jos tarvitset apua jäätynyttä olkapäätä koskevissa haasteissa, VS Fysio auttaa sinua.  Kokeneet fysioterapeuttimme tarjoavat yksilöllisiä hoitosuunnitelmia ja tukea toipumismatkallasi. Lisätietoja palveluistamme ja ajanvarauksesta löydät täältä.

Ota Rohkeasti Yhteyttä

Vastaamme sähköposteihin samana päivänä.